Kantoor Kempen

T+ 32 14 54 68 43

Kantoor Hasselt

T+ 32 11 36 09 71

Vermeulen

BEGASOZ - biënnale: hoe doelmatig of ondoelmatig is het arbeidsovereenkomstenrecht?

Ilse Van Puyvelde is lid van BEGASOZ. Dat  is de vereniging van de Belgische professoren sociaal recht, omvattende het arbeidsrecht en het socialezekerheidsrecht, alsook het welzijnsrecht en het sociaal ambtenarenrecht. BEGASOZ organiseert op 23 oktober 2020 haar zesde biënnale.

 

Ilse Van Puyvelde geeft in dat kader een uiteenzetting met als titel: “Hoe doelmatig of ondoelmatig is het arbeidsovereenkomstenrecht?”

 

Zij bespreekt die vraag vanuit drie uitgangspunten.

 

1.  Wetgeving: interpreteren of niet? Duidelijke-tekst-doctrine (overgangsregeling Wet Eenheids­statuut) en de bedoeling van de wetgever (art. 47bis Loonbeschermingswet)

 

2.  Rechtspraak: wijzigingsbeding en impliciet ontslag. Over de vlag en de lading. Essentiële versus bijkomstige bestanddelen van de arbeidsovereenkomst – Belangenafweging - Effectieve wijziging of definitieve beslissing - Mogelijke perverse gevolgen van het inroepen van impliciet ontslag

 

3.  Sociaal overleg: over de klauwen en de tanden van de leeuw. Gevolgen van de eventuele nietigheid van één cao-bepaling aan de hand van het voorbeeld van de positie van de niet-gebaremiseerde bedienden in het sociaal overleg.

 

U vindt hier meer informatie en de mogelijkheid om in te schrijven.

 

Haar bijdrage zal later worden gepubliceerd in een themanummer van het Tijdschrift voor Sociaal Recht.

Stel uw vraag

 

En wij nemen zo snel mogelijk contact met u op

 

 

Webinars